Bli inspirert! Velg riktige baderomsfliser.

For mange er badet et av de viktigste rommene i boligen. Når man først har bestemt seg for å pusse opp er det likevel et hav av forskjellige stilarter, baderomsfliser og materialer å velge mellom.


Søk råd hos fagfolk
Enten man ønsker tradisjonelle keramiske fliser, mikrosement eller går for et mer rustikt preg med bruk av naturstein er vårt beste tips å rådføre seg med fagfolk før man setter i gang. Murmester Dag Arne Nilsen kan vi deg nyttige tips som hindrer at du går i de verste fallgruvene.

Bilde: Prosjektleder Amin Chapsang fra Murmester Dag Arne Nilsen avd. Kongsberg. (t.h.)

Fliser kun på utvalgte områder?
Skal man legge fliser på hele baderommet eller kun på utvalgte områder? Har du kanskje et nydelig gulv du fortsatt vil ta vare på? Du kan da velge å legge fliser kun på utvalgte områder i dusj, vask og områder som er utsatt for rennende vann. Områdene som er fliselagt vil da blir spesielt godt fremhevet fordi de bryter med resten av rommet.

Alternativt kan man velge å gå for forskjellige størrelser på flisene i de forskjellige sonene i rommet. Mange velger store fliser på gulvet og går for mindre fliser i dusjområdet. Velger du dette er det viktig å huske at du velger fliser som snakker samme designspråk og som passer godt til hverandre.

Store eller små fliser?
På 90-tallet var det mer vanlig med mindre kvadratiske baderomsfliser enn det er i dag. De siste årenes trend har vist at flisene stadig har blitt større og større. Store fliser gir et moderne og delikat utrykk, men det gjør det også desto vanskeligere å sørge for riktig fall mot sluk. Store fliser stiller også større krav til et jevnere gulv. På samme måte gjør små fliser det enklere å kompensere for eventuelle ujevnheter.

Du har kanskje hørt utrykket, lite bad små fliser, stort bad store fliser?
Tidligere var dette langt vanligere enn det er i dag. I dag er det like vanlig med store fliser på små baderom som i et stort rom, likevel bør du være forsiktig med å ikke velge for små fliser på et stort bad. Da dette kan gi følelsen av å være i en svømmehall.

Fugenes retning
Ved siden av flisevalg er kanskje fugenes retning et av de mest iøynefallende valgene du tar når skal legge fliser. Dersom du går for diagonale fuger er det ekstremt viktig at dette tilpasses godt til romløsningen og badets interiør. Bommer du på dette området kan resultatet for bli seende rotete ut, men det blir fantastisk vakkert når det først klaffer. Det mest vanlige er likevel å ikke legge fugene diagonalt.

For et annet utrykk kan du også velge å bruke mørke fuger til lyse baderomsfliser. Dette gir et annet utrykk sammenliknet med de lyse fugene.

Andre materialer
For et helt annet utrykk på badet kan du velge helt andre materialer enn keramiske fliser. Dersom du ønsker et mer rustikt utrykk kan det naturlige valget være å går for en løsning med naturstein. Vær oppmerksom på at naturstein kan være noe skrøpeligere sammenliknet med keramiske fliser.

Mikrosement er også at annet materiale som har skutt fart de siste årene. Her legges et tynt lagt med sement som poleres til ønsket resultat. Mikrosement er fleksibelt, har lav vekt og kan fås i en rekke forskjellige farger. Dette gjør at mikrosement også kan legges på bad som i utgangspunktet ikke tåler vekten av et støpt fliselagt gulv. Perfekt i 2. etasje.

Les mer om mikrosement her: «Lagde mikrobryggeri i kjelleren»

Se mer inspirasjons bilder her.

Har du spørsmål om valg av fliser eller oppussing av ditt bad?

Kontakt oss: